ОСТАННІ НОВИНИ

Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом Росії

Ольга Денисяка

|

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, якою відмовились визнавати останні вибори президента росії, де переміг володимир путін. Там назвали російські вибори «фарсом». Про це повідомляє hromadske.

Європарламентарі закликали країни-члени Євросоюзу та міжнародну спільноту не визнавати результати російських виборів легітимними, оскільки вони були проведені на окупованих територіях України, а всередині росії не були «ані вільними, ані чесними».

«Ця фарсова вистава російської влади мала єдину мету — створити видимість виборчої легітимності для володимира путіна, його політики невпинних внутрішніх репресій і, перш за все, для агресивної війни проти України», — йдеться у повідомленні.

Крім того, євродепутати закликали держави-члени ЄС обмежити відносини з путіним винятково питаннями, необхідними для регіонального миру чи пов’язаними з гуманітарними цілями та захистом прав людини, як-от, звільнення політв’язнів, обміном полоненими або поверненням українських дітей, вивезених у росію.

Водночас у документі наголошується, що Євросоюз повинен бути «повністю солідарним» з російським громадянським суспільством, накладати санкції на людей, винних у порушенні прав людини, та продовжувати активно взаємодіяти з російською демократичною опозицією та надавати їй підтримку.

Варто зауважити, що резолюції Європарламенту радше є політичним сигналом, ніж юридичним зобов’язанням.

Вибори президента росії відбувалися протягом 15-17 березня. «Голосування», зокрема, проводили на тимчасово окупованих територіях України. Зрештою, на виборах «переміг» володимир путін, набравши 87,28% голосів.

Міністерство закордонних справ України заявило, що такий «виборчий процес» — незаконний та нікчемний, а включення голосів, отриманих на тимчасово окупованих територіях України, ставить під сумнів легітимність всього результату виборів президента рф.

Також МЗС закликало міжнародну спільноту рішуче засудити намір росії провести президентські вибори на захоплених українських територіях, а на причетних до їхньої організації та проведення — накласти санкції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *