ОСТАННІ НОВИНИ

«ВЕЕМ-металоавтопром» потерпає від рейдерства

Наталія ЖОЛИНСЬКА

|

ТОВ «ВЕЕМ-металавтопром» – львівське підприємство, що займається розробкою сидінь для усіх типів транспортних засобів із 2018 року потерпає від рейдерства. На сьогодні це єдине виробництво в Україні, яке виготовляє поролон-губки для сидінь. Вже шостий рік підприємство перебуває під тиском судових процесів. Про це стало відомо під час зустрічі керівника «Місцевої територіальної організації роботодавців міста Львова» Ігоря Васюника із керівником підприємства Богданом Шевцівом.

Про рейдерські атаки на підприємство

За словами Богдана Шевціва, у 2018 році Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія ВЕЕМ-металавтопром» зіткнулось з рейдерством. Зокрема, він дізнався, що на орендованій з 2005 року земельній ділянці «знаходяться споруди, які начебто належать Товариству з додатковою відповідальністю «Львівський завод фрезерних верстатів», на підставі сумнівних документів». А коли справа дійшла до суду то дійшло навіть до переслідування.

«Вже шостий рік підприємство перебуває під тиском постійних судових процесів. Замість того, щоб розвивати свою діяльність, ми змущені захищати власне право на існування», – зазначив Богдан Шевців.

Він також підкреслив, що судові процеси відволікають від основних обов’язків, таких як планування роботи на підприємстві, впровадження нових проектів та залучення інвестицій.

«Це значно знижує продуктивність виробництва продукції та передбачає втрату можливостей для подальшого розвитку», – додав він.

Яку продукцію виготовляє підприємство сьогодні?

На підприємстві працює 80 робітників. «ВЕЕМ-металавтопром» продовжує займатись розробкою сидінь для усіх типів транспортних засобів, виготовляє міжвагонні з’єднання (гармошки) для трамваїв. Також на виробництві роблять меблі для шкільних та медичних закладів. Продукцію постачали в Румунію, Іспанію, Чехію, Словаччину, Польщу, Росію. Якщо говорити про внутрішній ринок, то вироби постачають також у Дніпро, Вінницю, Чернігів та загалом у структури, що займаються ремонтом транспорту.

Окрім цього, на заводі зараз активно розробляють перший електромобіль повністю українського виробництва. Компанія співпрацює з львівськими та київськими фірмами, що займаються розробкою автомобільних деталей. Назва марки досить символічна – «Карпати». На сьогодні електромобіль вже пройшов сертифікацію та на 65% українських комплектуючих (вся електрична частина та силовий агрегат наразі іноземного походження).

Підприємство спеціалізується на виготовленні й військового спецобладнання. Відтак «ВЕЕМ-металавтопром» допомагає українській армії своєю продукцією. Також нещодавно по допомогу на завод звернулась одна львівська компанія, що виготовляє морозиво, з проханням розробити для них кіоск на колесах. Хоча виробництво не займається такою продукцією, все ж таки вони розробили конструкцію для цього кіоску. Основною метою стала ідея створення нових робочих місць.

З ким співпрацює «ВЕЕМ-металоавтопром»?

Підприємство «ВЕЕМ-металавтопром» співпрацює з багатьма українськими виробниками. Тканину для сидінь доставляють з Харкова, деталі до крісел – із Запоріжжя, фанеру – із Івано-Франківської області, метал – з Дніпра та Запоріжжя (до початку повномасштабного вторгнення доставляли ще й з Маріуполя), фарби – з Чернівців та Одеси. Зараз підприємство намагається якнайбільше залучати до процесу виробництва українських постачальників.

З чого все розпочалось?

Богдан Михайлович Шевців народився на Львівщині. Здобув базову освіту дизеліста (моториста) бурових установок у Миколаївському училищі (Львівська область). Пізніше вступив до Львівського училища при Львівському автобусному заводі на слюсара-складальника, а згодом – до НУ «Львівська політехніка» на спеціальність «Автомобілі та автомобільше господарство», де його направили працювати на Львівський автобусний завод. У 1990 році він займав посаду заступника начальника цеху на заводі.

Тоді Богдан Шевців взяв участь у створенні структури «ЛАЗ-сервіс», але її швидко розформували. Відтак перейшов працювати у «ЛАЗ-Торговий Дім», однак через деякий час у зв’язку із сімейними труднощами звільнився. Після цього Богдан Михайлович почав працювати у компанії ВЕЕМ. На підприємстві розпочав виготовлення сидінь для пасажирських вагонів, туристичних автобусів. Згодом до виробництва сидінь додались ще й офісні крісла. Він бачив перспективи розвитку цього бізнесу, тому викупив приміщення, що на вулиці Зеленій, у ВАТ «Львівський завод фрезерних верстатів» та запустив власне виробництво сидінь для транспортних засобів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *