ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські офтальмологи повернули зір 8-річній дівчинці

Олег Дерев'янко

|

Офтальмологи львівської дитячої лікарні св. Миколая виявили у 8-річної дівчинки-сироти зі Львова рідкісне захворювання – вроджену катаракту. Дитина бачила лише на 20% зі 100 і могла повністю осліпнути. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні.

Львів’янка Саша – сирота. Виховує 8-річну дівчинку її старша повнолітня сестра, яка й помітила, що дитина погано бачить. Аби роздивитись якийсь предмет, Олександра надто близько до нього підходила. Сестра привела Сашу на прийом до офтальмологів лікарні св. Миколая.

Лікарі з’ясували, що на обидва ока дівчинка бачить лише на 20% зі 100. Після додаткового обстеження, лікарі поставили діагноз: вроджена катаракта. За цієї недуги кришталики, так звані «природні» лінзи очей, мутніють і не здатні пропускати світло належним чином. Тож дівчинка бачила все розмито, ніби через матове скло. Дітям такий діагноз ставлять вкрай рідко, адже це захворювання «доросле» і переважно вражає людей середнього та похилого віку.

У лікарні зазначили, що зір у пацієнтів із катарактою падає дуже стрімко. Саша на момент звернення до офтальмологів бачила вже геть погано і навіть могла повністю осліпнути. Врятувати дитині зір могла тільки операція.

«Втручання ми проводили під мікроскопом. Спочатку виконали розтини в рогівці ока. Далі – дійшли до передньої капсули кришталика. Це так званий мішечок, де знаходиться сам кришталик. За допомогою крапель ми розширили зіниці, зробили в капсулі отвір і через нього виконали факоемульсацію. Тобто відсмоктали кришталикові маси і на їхнє місце встановили штучний кришталик, що називається інтраокулярна лінза», – розповідає завідувачка офтальмологічним відділенням Мар’яна Онисик.

Оперативне втручання минуло успішно. Дівчинка зараз добре бачить, їй вдалося відновити зір на 90%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *