ОСТАННІ НОВИНИ

«Цьогорічні жнива показали, як вміє працювати український агровиробник», – представник компаній «Акрітера Агро» і «Акріс Захід»

Омелян ШЕВЧУК

|

Навіть ракетні удари не зламали українських аграріїв. Вони продовжують годувати Україну та світ, незважаючи на складнощі війни. Хоча остаточні підсумки нелегкого агросезону 2023 підбиватимуть пізніше, деякі аграрні компанії зібрали врожай ще наприкінці листопада і діляться першими здобутками. Серед таких – «Акрітера Агро» та «Акріс Захід», які входять до групи компаній АST. Представник компаній, директор кластеру, Михайло Нечипорук розповів про виклики цього року  та про підготовку агробізнесу до наступного сезону.

«Акрітера Агро» та «Акріс Захід» завершили збір врожаю в Івано-Франківській та Львівській областях. Розкажіть, які задачі стояли перед компаніями і чи вдалося їх виконати?

– Результатами року ми задоволені. Головним завданням і викликом для нас стало не допустити повторення ситуації, яка була притаманна всій аграрній галузі торік, коли залишки врожаю завершували збирати вже навесні 2023 року. Необхідність адаптуватися до першого воєнного року та складні погодні умови зумовили те, що 2023 рік для багатьох аграріїв став роком двох жнив. В «Акрітера Агро» та «Акріс Захід» теж були такі ділянки із соєю та соняшником, які довелось готувати до посівної одночасно з прибиранням старого врожаю. Але ми з цим успішно впорались.

Та й взагалі, до жнив в сезоні 2023 року готувалися, як до стратегічної операції: в серпні провели навчання команди, прорахували алгоритми дій у різних ситуаціях і форс-мажорних обставинах. Особлива увага була приділена транспортуванню урожаю, всі служби, що це забезпечували – спрацювали на вищому рівні.

– Як оцінюєте динаміку врожайності цьогоріч? Чи перевершила сподівання або ж все як планували?

– Загалом ми задоволені підсумками цьогорічного аграрного сезону – планові показники врожайності по сої досягнуто. На окремих ділянках показники врожайності перевищили заплановані.

Як оцінюєте якість ґрунтів, чи проводиться регулярний моніторинг стану ґрунтів на орендованих землях?

– Високі показники врожайності, а головне, якості зерна – це також і результат впроваджуваної «Акрітера Агро» і «Акріс Захід» техніки точного землеробства. Без детальних технологічних карт в західному регіоні не обійтись через різноманіття ґрунтів: суглинки, карбонатні землі, білий і чорний пісок, торф’яні, заплавні ґрунти. Потрібен індивідуальний та уважний підхід до кожного поля.  Ми регулярно проводимо агрохімічний аналіз ґрунту полів: визначаємо склад мікроелементів, рН та тип ґрунту. Це дає змогу оптимізувати норми і схеми внесення добрив, своєчасно проводити вапнування, запобігти виснаженню земель.

– Скажіть, а з якими проблемами ви зіткнулися цьогоріч?

– Одним із найбільших викликів цього сезону для аграріїв став брак кваліфікованих кадрів. 30 спеціалістів Акрітера Агро і Акріс Захід сьогодні боронять суверенітет України. До слова, група компаній AST від початку війни спрямувала на підтримку ЗСУ вже понад 40 млн гривень, також продовжуємо підтримувати і наших мобілізованих. В умовах нестачі спеціалістів і проявляється справжня команда –  ми постійно працюємо над переданням досвіду всередині компанії, створюємо умови для взаємозаміни. Також залучаємо до роботи в компанії молодь та створюємо умови для працевлаштування демобілізованих. Цьогоріч у нас працювали молоді комбайнери, для деяких це були навіть перші жнива – тож навчання і стажування проходили безпосередньо в процесі роботи. Нічого, подужали і завершили збір врожаю вчасно. Цьогорічні жнива ще раз довели, що навіть у складних умовах війни наші люди здатні демонструвати взірцеву роботу.

– Як вдалося організувати роботу зі збору врожаю в таких умовах та в короткий строк?

«Акрітера Агро» і «Акріс Захід» є частиною групи компаній AST, яка в цьому бізнесі вже 27 років. Це дозволило максимально сконцентрувати досвід і ефективно використати техніку на наших полях. На жнивах працювало близько 70 комбайнів одночасно. В той же час критично важливим питанням стало швидке переміщення техніки між полями, адже специфіка жнив у Західному регіоні – це доволі короткий час роботи комбайна в полі вдень – рясні роси не дозволяють обмолочувати сою в ранішні та вечірні години. Крім того, середня площа  наших полів – 22 га. Втім нам вдалось підтримувати високі темпи збирання врожаю. Нашим рекордним показником стало  32 га сої на один комбайн за добу.

Хочу також відзначити і нашу послідовну роботу над покращенням стану сільських доріг, які впливають на швидкість. Цьогоріч наша спеціалізована техніка зібрала на полях «врожай» у 3 тисячі тон каміння, яке було перероблене на щебінь і використано для підсипання доріг на землях громади. Такі роботи – це лише один із багатьох прикладів співпраці Акрітера агро і Акріс Захід з місцевими органами самоврядування. Вже третій рік компанія реалізовує для громад наших орендодавців Івано-Франківщини та Львівщини програми соціального партнерства «АST-ГРОМАДА». Наприклад, цьогоріч сума цієї підтримки сягнула майже двох мільйонів гривень тільки в цих регіонах.

Зокрема, інвестуємо у розвиток місцевої інфраструктури громад, а також продовжуємо допомагати їм з реконструкцією закладів освіти, укриттів, церков тощо. Цьогоріч група компаній AST, в межах соціального партнерства, інвестувала в цілому понад 9 млн гривень у розвиток тих громад, де ми працюємо.

– Які плани у компаній «Акрітера Агро» і «Акріс Захід» на наступний аграрний сезон?

– Ми завжди працюємо на перспективу, впроваджуючи комплекс агротехнічних заходів для поліпшення якості ґрунтів на землях у довгостроковій оренді. Зокрема, цьогоріч починаємо внесення органічних добрив, проводим розліснення та очищення від каміння полів. В наступному році плануємо на частині полів відмовитись від глибокого рихлення і перейти на ґрунтозберігаючу технологію обробки землі – strip-till, що визнається фахівцями кращою для екології. Готуємо розгорнуті технологічні карти полів під посіви наступного року.

Ми переконані, що професіоналізм українських аграріїв дозволить не лише вистояти в умовах війни, а й продовжити сталий розвиток галузі. Ми готові до нових викликів!

ДОВІДКОВО:

Група компаній «AST» сучасний український агровиробник, який успішно працює на аграрному ринку з 1996 року.

Компанія є однією з найбільших виробників високоякісної сої в Україні та ЄС, а також входить в топ-провідних агрохолдингів за обсягами виробництва сої та кукурудзи.

AST оперує як товаровиробник на земельному банку обсягом 150 тисяч гектарів у 8 областях України: Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Київській, Житомирській, Чернігівській та Рівненській.

В управлінні компанії 6 розвинутих елеваторних комплексів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *